söndag 29 september 2013

Nu gar e ondan




Elliott står i stora fönen efter en simtur. Mm, vi har börjat med simträning. Tre gånger har han varit i bassängen nu, på freda är det Reines tur. 

I helgen har jag plockat undan det mesta utomhus som skall bort över vintern. Pelargonerna fick flytta in, de får ju bara mer och mer knoppar så de kan ju blomma här inne då.

Murgrönorna brukar jag annars ha i kvisten där det är lite kallare, de brukar stå sig tills jag glömmer att vattna dem och de torkar och ser ändå fina ut... Tills bladen mot våren börja trilla ner varje gång man stänger dörren..



Växthus lördag.


Växthus söndag.


Finn ett fel!
Det fattas en skiva till taket!!! Nu då vi satt upp hälften märkte vi att det är fel längd. Vi beställde 70*150, dessa är bara 61 cm. Vi beställde 11 skivor, 5 och en halv till varje sida, eftersom växthuset är 350 och de skall sticka ut lite på varje sida. Enkelt. De har gjort fel då de beställt åt oss. 


Så får jag kryssa av en sak till som hörde till semesterplanen. Städa ur innekaninburarna  och tvätta gammalt hö att ha i burarna. Duktigt. Äntligen.



Tinka har varit här i helgen också.

söndag 22 september 2013

Min kropp och mina händer värker


Idag började jag gräva på ett nytt ställe, skulle bara gräva bort lite ogräs så det inte skulle se så ogräsigt ut där bakom stubben.. Men så blev det lite större och lite större, sen blev jag tvungen att flytta dit lite blommor för att täcka hålet..



Har fixat väv runt komposten och plockat stenar att fylla med, sågat, rivit och slitit grövre och mindre rötter från granarna som stått här.

Grävt upp hela gaveln vid bastun, hit ska det fyllas med björnbär. Här fanns sen 1000 stenar i olika storlekar, men inte så mycket ogräs dock, bara 2 skottkärror.......

Det här påbörjade jag igår. Rivit bort väv där det en gång fanns ett jordgubbsland, grävt upp de plantor jag hittade som fanns kvar. Sen har jag idag rivit gräs så att landet blev lite mer än dubbelt så stort. Det var inte så lite gräs heller... Försökte gräva men det var som cement. Nu får traktorn ta över!



S har panelat klart 3 sidor på växthuset. Det tar sig!

lördag 21 september 2013

Träshopping

Idag blev det att handla det sista(?) i träväg och sen så har S spikat på lite panel till på det lilla huset. Men det var inte det ända som hände idag nej! Jag har fått friskluftsförgiftning nästan. Sen har jag inte varken ätit eller druckit mellan halv 11 och halv 8 på kvällen och jobbat hela dagen (att inte dricka var ju inte så bra..). Men sööta ööde vilken mättande mysli jag gjort, haha...

torsdag 19 september 2013

Mysli

3 dl   4-kornsflingor
2 dl   havregryn
½ dl  rågkross
½ dl  havre- eller rågkli
1 dl   pumpafrön
1 dl   solrosfrön
½ dl  linfrö
½ dl  sesamfrö
 2 dl   hackade nötter (cashew-, jord-,hassel-, val-,
          pecannöt)

Blanda allt.


½ dl     vatten
3 msk   honung

Rör ihop väl och häll över (kan lämnas bort). In i ugnen 200 grader ca 8-10 min.
Rör om då och då = ofta. Håll koll! Den bränns lätt!
Låt svalna, sätt på burk.


onsdag 18 september 2013

Olja = slut

I måndags hade Sigrid varit på bordet och druckit (ätit?) ca. 1 dl olja då jag rostat bröd och lämnat fram oljan. Ikväll har Reine tagit burken som jag igår fyllde med sesamolja, så jag skall få smörja in fötter till natten, och ätit upp allt. Undrar vilken effekt sesamolja har då den nått den lilla magen..



Tack för pupujussi!

lördag 14 september 2013

Projekt




Nu håller jag på och gräver på mina framtidsplaner, här rensade jag förr en dag.



Och idag fortsatte jag några timmar här. 3 skottkärror med rötter.. Känns lättare att göra det nu då allt ogräs i stort sätt vissnat. Men hemska saker vad jobbigt, vad kom jag, 1 meter framåt typ. Och min rygg och mina knän klarar inte av att jag sitter nerhukad så många timmar i sträck längre. Är det så här det blir då ålderdomen kommer? Ja inte vet jag, har ju aldrig varit så här gammal.


Dagens intressantaste fynd. En burk med sill.. Sillarna blänkte fortfarande och såg rätt fina ut, fast lagen hade blivit lite brun. Man kan ju säga att de varit förvarade i jordkällare..



Stackars pippifågel.. Inte är det ju konstigt att Sigrid numera försvinner och inte kommer hem, hon behöver ju inte mat i alla fall.

Satte upp lite av panelen på växthuset ikväll. Nu började det direkt se mer färdigt ut.



Plättar del 2:
De 2 första blev smetiga. Jag hade jättevarm panna med mycket fett. Sen till 3 plätten satte jag mer mjöl och ett ägg till, då blev de bättre man kunde svänga dem utan problem. Men de var ändå lite "kladdiga" ini då man åt, inte alls så bra som då jag gjorde första gången. Har gjort dem på rismjölk alla 3 gånger, Skall prova på havremjölk nästa gång.

söndag 8 september 2013

Nå nu så

I veckan var jag och plockade äpplen hos en på jobbet. Sen var det bara att börja skala och koka. Kokade 2 fulla kastruller först men... Satte bara i socker direkt det var mjukt och körde med mixern. Tyckte det blev tunt sen slog det mig. Glömde tömma av vattnet.. Det blev ju bara tunt, smaken var det inget fel på, så det gör nog inget.

Har också gjort rågbröd. Nu blir detta ett inlägg om mina misslyckanden. Men, vad gick fel här då? Då man kavlar ut ett rågbröd hur tjockt skall man göra det då? Så tjockt som man vill ha det? För de blev ju inte så mycket tjockare efter gräddning. Smaken var det inte heller nåt fel på här.. Fast jag vill ju ha dem lite tjockare, jag kavlade tunt, trodde de skulle jäsa mer.


Idag höstmarknad på Stundars. Köpte rödkål, fänkål, blomkål, purjolök, morötter, kommer inte ihåg om det var mer, det blev iaf en hel påse full för 7.60. Det var väl billigt för den mängden. Sådär vill jag köpa mina grönsaker.
Och så till sista köpet som blivit gjort. Halsband till katterna. Jag visste inte att det fanns en lag på att man får skjuta katter utan halsband, har hört om några som blivit skjutna, så nu har de halsband våra missor. Med reflex, det kan ju inte skada att de har dem, de verkade inte bry sig nämnvärt då jag satte på dem heller så det här ska väl va bra då.

lördag 7 september 2013

Plättar som behöver hjälp!

För en tid sen gjorde jag plättar, jättefina, jättegoda.. Och samma sak gjorde jag igår men, jättefula, jätteogoda. Vad gick fel? Det blev bara smet, skrapade ihop säkert 10 st ur pannan. Jag gjorde till och med 2 olika satser. Samma sak med båda, smet och klet. Provade också 2 olika stekpannor (bara för att se om det var det som var felet...) Fattar inte!

onsdag 4 september 2013

Man tager vad man haver

Enkel, god rätt i ugnen. Kan göras vegetarisk eller så tillsätter man kött, kyckling, fisk. Har man rester över är det perfekt att använda.

Potatis
Bönor
Ärt/majs/paprika
Broccoli

Tärna potatis, koka. Tillsätt grönsakerna och koka med ett par minuter på slutet.

Tomat
Squash
2 klyftor vitlök
2 lökar
En bit chili
En bit purjolök
Svartpeppar, salt, timjan (1tsk) och mejram (1 tsk)
Olivolja eller kokosolja
(även färsk salvia och isop använder jag)

Klyfta/tärna tomat, squash och löken. Blanda potatisen och grönsakerna på en plåt.
(Blanda med kött, fisk eller kyckling som du tillrätt innan)
Krydda enligt smak och tycke. In i ugnen, 175 grader i 20-30 min.

Har gjort med fisk, stekte och kryddade den inte innan vilket jag borde ha gjort.
Kyckling, använt kyckling jag tillrätt i ugnen innan bara med lite salt, peppar och kokosolja.

söndag 1 september 2013

Okej människor

Nu har jag ändrat lite på bloggen, S tyckte att den var så svart. Då tyckte jag att det tog fram bilderna bättre (inte för att de e fina eller så..). Nåja, nu blev det lite rosa/lila också, precis så som det känns just nu.

Innehållet, ja det kommer fortfarande att vara våra dagar plus lite annat som jag tror att jag svagt påpekat lite förr nån gång. Mera funderingar och så. Märk väl att detta kommer att vara mina sätt, mina funderingar och tankar och vad jag tror och gör. Nu låter det som att något drastiskt kommer att ske. Nej! Jag känner även att jag vill skriva lite mera, inga långa (tråkiga, utdragna) romaner, men lite mer text.

S har också satt till en ny flik, med recept. Recepten kommer jag att sätta dit vartefter, dels så att jag själv ska komma ihåg dem och ifall nån vill göra dem. Eller göra som jag då jag läser recept, använda det som "grund" men i slutändan göra om det som jag tycker att det ska vara. Alla recepten kommer att vara mjölkfria, som jag är, men de går ju lika bra att göra på mjölk. Kan ju bara säga att jag gick ner 10 kg då jag slutade använda mjölk.. Titta nu kom det första "mitt påstående". Jag rekommenderar ingen att sluta använda mjölk för att gå ner i vikt, men man kan ju tänka på det, minska lite, plocka bort vissa saker dock inte glömma att kompensera med annat för att få i sig det som mjölk innehåller! För det gör jag, alltså glömmer.. Jag kommer att återkomma till detta i ett senare skede. 
Förutom den mjölkfria biten kommer det att bli mer vegetariskt, eller med fisk och kyckling. Köttet, har vi som jag skrivit tidigare skärt ner på.
Alla som känner mig vet ju också att all halvfabrikat, färdigkryddat, färdigmarinerat, e-nummer mat osv inte ingår i vår dagliga mat. Så lite sånt som möjligt, jag gör min mat av så ren mat (som jag kallar det) som möjligt även så ekologisk jag kan, även om det är sjukt gott med skräp ibland. Och ibland oundvikligt.

Romanvarning........ (jag vet att jag inte kan fatta mig kort i skrift, jag bara tror jag kan)
Så, så är det. Nu skall jag gå och vakta min omarinerade kyckling (ha, ha..) som gottar sig i ugnen och fundera vad jag ska göra av den för gott de kommande dagarna.

PS. Idag har jag ätit en hel påse lösgodis, men bara så att jag skulle slippa allt på en gång. Visst smart?! Jag mår jättebra..... Det hör inte till vanligheten att jag gör så... Äter godis alltså. För jag är också människa (som dessutom skriver att jag inte äter e-nummer och äckligheter samma dag som jag gör det..) Nu blev det här jättekonstigt.. Jag skall gå till min kyckling nu.