torsdag 23 januari 2014

Ojdå ..

Ni kommer ihåg min gamle vän.. Ibland måste man inse fakta. Idag var det dags. Vi gjorde ett besök på Gigantti. Jag skall aldrig skaffa en telefon med sån...pekskärm, ja vill inte ha internet, eller nåt invecklat. Jag vill ringa, skriva, ha klocka, ha en födelsedagskalender och väckarklocka. En helt vanlig knapptelefon, helst en sån jag hade förr. Nu har jag 3 knappar, pekskärm och internet. Jag hittade ingen knapptelefon som satt bra i handen.. (Dåligt utbud!) Nu har jag allt som jag varit emot..

söndag 19 januari 2014

Igång på nytt


Ikväll har jag börjat cykla igen, (med uppehåll sen maj, inne) S följer ett program på sin och jag tittar på film från min. Jag cyklade 16 km, snabbt som bara vad på slutet för jag skulle ta det på prick 30 minuter, 30:01 blev det.. Typiskt..

Läser anteckningarna från ifjol, 14 feb, 16 km 27:39 min. 1 mars, 16 km 24:57 min. Några minuter att ta igen med andra ord, men det kommer..

fredag 17 januari 2014

Shiitakesoppa

En lätt(gjord), mycket god svampsoppa.

1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 kvist rosmarin
100-150g shiitake

Hacka och fräs allt i kastrull.

ca ½ dl mjöl

Häll mjölet över svampen och löken och rör om en stund.

1 eko örtbuljong
5 dl vatten
200 ml kokosmjölk (jag anv. Santa Maria extra creamy, fyrkantig burk)

Häll lite vatten åt gången och rör, annars klimpar ju sig mjölet. Häll i resten av vätskan och buljongtärningen. Småkoka i ca 20 min.
Smaka av med vitpeppar och ev. salt.

Mixa.

Jag serverade med hackad persilja och sesamolja.

Den blir rätt lös men jag antar man kan reda av den "lite mer".

Gott och mindre gott


Ok, nu är mitt socker här. Kokos och palm. Nu e jag osäker på mängden man skall använda så det motsvarar vanligt socker. Med kokos har jag läst tror jag 1 motsvarar 1, samma med palm, men då har jag också läst nånstans man skall sätta mindre palm. Nu är jag lite tveksam, blir att pröva sig fram..



..vilket jag gjorde i form av en (enl. receptet kolaaktig) paj, som inte blev bra. Nu bytte jag ju ut 100g smör till 1 dl kokos- och rapsolja, ½ dl socker till ca ½ dl palmsocker, 1 msk sirap till 1 msk agavesirap (måttar man agave som vanlig sirap också?).  Det stora problemet tror jag var att den inte blev söt, alls! Och lite torr, kanske jag borda satt mer kokosolja. Eller kanske jag skulle provat byta ut 1 ingrediens först!


Över till något ljuvligt gott, svampsoppa på shiitakesvamp. Jag använde mig av 3 olika recept på soppa sen blev det något eget i alla fall. Rosmarin och kokosmjölk nämde ingen i sina recept.. Enkelt och gott, gör den!



lördag 11 januari 2014

Mat

 

Idag blev det storkok. 3 st korvar blev sås till 6 portioner. Länge sen vi ätit korv, men det måste man ju ibland.
3 kycklinglår med lite kryddor, lök, vitlök, chili och olja först in i ugnen. När det är klart ner med skyn (+löken o chilin) i en kastrull med lite vatten, en burk kokosmjölk, salt och peppar, koka upp. Sist i med den rensade kycklingen. Klart. Och då har man fått 8 portioner med det S valt att kalla kycklingsås ofärdig grund.... ( Fast det var ju grunden jag gjort färdig, sen får man ju smaksätta och tillsätta vad man vill då man ska äta)

fredag 10 januari 2014

Flunderingar

Idag köpte jag flundra, över disk! Första gången! Om man inte räknar med broiler och batonger (förr i tiden..) från Piffidisken. Flundrafileer blev det bara för att paret framför mig köpte det och jag tjuvkikade på priset på vågen och lyssnade lite medan jag låtsades titta runt och det var ju sjukt billigt. Helt godkänt. Blev lite fegt pepprat bara..

Detta blev andra gången jag bakade av surdegen, samma problem som första gången, bra skorpa men deg inuti!?! Varför? Nu jäste ju inte dessa på slutet, för jag skyndade på för mycket annars skulle jag stått och gräddad klockan 2 på natten typ (läste inte tillräckligt långt i receptet bara började på, borde ju valt nåt som inte skulle jäsa, vikas, jäsa, vikas... i 8 timmar).

måndag 6 januari 2014

Slöööött



Inte blev det mycket gjort idag heller.. Men har i alla fall sopat ihop julgranen..


..och gjort mysli. Det finns havrejoghurt, eller kanske det funnits länge, kollar inte joghurthyllorna så noga längre. Nåja, tänkte jag skulle prova de två tillsammans och se om det är nån höjdare.

Och S har jobbat hela kvällen, från soffan (måste vara tungt hans jobb).. Så här får ni en smygtittsbild från nåt Så ska det låta, som kommer.. Ja, inte vet jag, snart.. Vi får väl hålla utkik efter det här klippet då (kvällen då Kalle har något grönt i bröstfickan)!









Ps. Jag vill också jobba från soffan nångång!



söndag 5 januari 2014

Nä nu...


Jag blir stressad då lediga dagar springer iväg och kvällen kommer och man har inte gjort nåt, då vill man ha tillbaks den dagen i form av en extra ledig dag (så klart). Idag var det så. Jag har städat och fixat i skafferiet, så nu står allt på rad, sen inget mer...........

fredag 3 januari 2014

Hoppsansa


Hmm, surdegsbrödet bubblade och jäste, tog det just ur ugnen, det verkar kladdigt ini. Och då gjorde jag ett recept där det stod, perfekt för nybörjare. Sen gjorde jag ju inte exakt som i receptet förstås.. Får se snart då.


Bestämde igår att jag idag skulle starta lite groddande och skottande. Ikväll insåg jag att jag inte hunnit och orkar nu mer ikväll för den delen.
Tänk att så enkla saker kan verka så invecklade. Hur ångkokar jag grönsakerna, jo man måste skaffa en sån grej att sätta i bottnen på kastrullen= köpa = komma ihåg att köpa då man e i stan. Sen råka ja bara läsa i förbifarten på en sida "jag ånkokar i en sil, hur enkelt som helst". Åååååh! För enkelt för att komma på själv....

Med risk för att verka idiotiskt sparsam, ska jag bara säga att jag sparade vattnet från det jag ångkokade (grönsakssmak) och hällde i spadet (oljigt, salt, vitlökskryddigt) från kycklinglåren jag hade haft i ugnen och så tänker jag använd det imorgon som grund till kycklingsoppa. Den som spar han har................

torsdag 2 januari 2014

Kan inte sluta tänka..


.. på dessa smörgåsar! Lax, räkor, majonnäs, ägg, dill och rödlök är som, som... Sol då man ligger på stranden, kalsonger då det e kallt, vatten då man e törstig... Vet ju vad jag ska handla imorgon. Jag måste ha mer!