måndag 30 juni 2014

Glutenfritt bröd

Efter 3 misslyckade brödbak, prövade jag på ett nytt recept. Och jag var noggrann. Jag vet man skall vara det då man gör glutenfritt, men jag har alltid valt bort de recept där ingredienserna står i gram.. Så jag valde ett med både g och dl utsatt. Jag måttade upp de dl som stod och vägde! Det stämde ju inte alls! Jag gick på exakta gram. 5 timmar från början till slut. Var det värt det...?


.. Jo absolut! Jag använde till och med termometer för att det skulle bli 96 grader inuti. Det blev många skivor. Smakade ju inte speciellt på nåt vis, men konsistensen, mängden, perfekt. Och som det stod i receptet gott med smör och ost. S höll med. Jag äter ju inte varkendera, men smakade och det var gott. Bara olja på var också gott så klart.

Förra veckan prövade jag majsbröd. Någon hade kommenterat dem som att det bara blev pannkaka. Och det blev det (lite mindre salt i bara så..) Dock god pannkaka! Onödigt att klicka ut degen jag skulle bara kunnat smeta ut den på plåten. Skall pröva dem igen. Det blev ju en hel plåt, så jag undrar om det går att frysa..? I och för sig skall ju allt glutenf. frysas för att det skall hålla bäst.. Måste pröva.

lördag 28 juni 2014

Lite om allt

 
Idag var jag och köpte lite blommor, såna som de har för en billig peng nu för att de är "dåliga". Fast ingen av de blommor jag köpte var dåliga bara billiga. Vet inte vad det här är, jag hoppas den trivs här.




Hade ju inte tänkt blått här men det blev rätt bra iaf. 8 lobelia för 3,90, alla var blåa, därför.


Den här uteplatsen gjorde vi faktiskt för att det är morgonsol och vi skulle äta frukost/dricka kaffe här, 1 gång ifjol, det var ju så kallt hela tiden. Men idag satt jag där, snabbt medan jag slängde i mig maten.. Hade ju bråttom då jag skulle till stan..


Nya dynor till stolarna från biltema, köpte vi i måndags då vi hade stadsdag.. Tänkte svarta men lila blev perfekt!


Hur har det då gått för Sigrid? Igår satt hon upp, gick på eget initiativ lite, snubblade och lutade sig mot nån vägg ibland, åt pikilite.. Hon verkade piggare. Var till veterinär torsdag och fredag och fick värkmediciner och vätska, pga uttorkning. Hon blev slö efter det för medicinerna var så starka..

..idag har det ju inte varit nån medicin och jag har gett vatten i spruta. Hon har legat hela dan, förutom då hon gömt sig då jag ska ge vatten. Men hon har ätit en hel del. Men jag hoppas och tror ju att hon ligger för att "hela" sig själv, ett djur vet nog.. Visst? Vetten ville vi skulle höra av oss hur det går eller om hon blir sämre, trots att hon inte har dejour i helgen. Ja vet, ja har inget liv här i Vasa, sa hon i nästa mening. Ha, ha.. Hon e vik. en månad här. Men snällt!


Fick en värkmedicin utskriven, men Sigrid klarade inte av att ta den, hon bara fradgade och slemmade. Synd, hon skulle behöva nåt.. Men jag fick roligt åt etiketten, har aldrig sett djurens namn där förr. Katten SigFrid. Ganska rätt.

 Nu har min höstglöd fått nya typer av blommor. Konstigt hur de där växterna kan ändra sig så. Förr hade jag en som tappade alla blad så växte det ut långa, hängande "stammar" som fick pyttesmåa blad och små vita blommor. Det här liknar nån kaktusblomma.

Skrev ju för en tid sedan att havrejoghurten försvann ur affärerna, sen kom den ju tillbaks. Nu e den igen borta. På en lapp på Citymarket stod det att de skall ändra nåt med förpackningen på Oatly som gör den, så nästa år(!) kommer den ut först med den finska nya texten. Men!!! Hur länge kan det ta?? Över ett halvår, på riktigt? Va ska jag nu börja äta? Jag kan ju inte äta nånting...






torsdag 26 juni 2014

Hur gör vi nu?

Sitter och tittar på Dr.Phil (hoho, det var mååånga år sen sist). S sover, Sigrid vet jag inte hon stänger inte ögonen.. Hon blev påkörd igårkväll/dag. Vet inte. Vi var i Närpes. Nån hade iaf gått in till grannarna och berättat att de kört på en katt som sen kvicknat till och farit iväg. Sigrid.. Har hon ont? Vad är fel? Ska jag låta henne va? Ska jag krama henne? Jag vet inte... Nu vet jag ingenting.. Och jo, hon har varit hos veterinär, fått medicin osv.. Men... Nu då?

måndag 23 juni 2014

Jao...


På torsdageftermiddag var det äntligen dags. Semester!! Började semestern och avslutade dagen med lite shopping på Dress like Marie. En klänning. Nätt. Och på 70 %.







Och så ett par prickigt.



Midsommarafton började ju kall och tråkig, så vi for aldrig ut till villan, men sen kom ju solen ändå fram till kvällen så vi satt ute och åt. Solen var ju så klart inte där bordet var då längre när vi kom så långt..

Midsommardagen for vi ut till villan, men det var kallt. Satt ute på bryggan jättelänge. För jag tänkte mata familjen Knöl, så jag satt och inväntade dem..
 ..men så kom dumma svan Sång och attackerade familjen Knöl. Den attackerade vad jag vet och såg 4 gånger på några timmar. Knölungarna skrek och pep och fjädrarna flög..



Ett tag jagades Knölen upp på grannens tomt och kom till vårt förråd. Här går dumma svanen iväg, tar en sväng sjungandes över skogen (eller vart den nu for) kommer tillbaks i racerfart och dyker rakt in i resten av flocken..

söndag 15 juni 2014

Nu känns det bättre.

Nu har vi sovit på villan, även om jag hade det i tankarna heeela dagen så panikpackade jag mat eftersom vi inte hade ätit nåt innan vi for. Hade gjort kyckling dagen innan, "rensade" den. Plockade en halv påse wokgrönsaker och en påse fryst ris ur frysen. Framme på villan. En burk kokosmjölk fanns där. Blandade allt i kastrull. Kryddade med det som fanns salt, sv.peppar och grillkrydda. 5 min tog det och gott var det! Bra villamat (och hemmamat)!


Måste ju föreviga det låga vattnet. Men det kom ju tillbaks lite på natten.. Glömde fota här dagen efter, tyvärr.






















Tur det finns fler ställen att ta sig in med båten. Värre för grannarna inne i viken..


..ganska mycket värre. Var ju inte ut för att ta kort av det, råkade bara se det nu.. Jag tog ju kort av månen, men vad liten den ser ut den var ju så stor på riktigt och gul.



S storlek 45. Fågel storlek...?




Och så ett litet djur.

lördag 14 juni 2014

Nedräkning, mindre än en vecka kvar!!!

Nu går det fort, så fort så jag har hunnit med 170 olika saker, varit borta, ute, borta, hemma, borta. Jag är så trött som man bara kan vara, men 6 dagar kvar, bara 6, sen får jag vila ut (förhoppningsvis inte som fattig bonddräng, helst inte).. Jo, trädgårdslandet, i landet vid växthuset växer det men i gamla lådorna är det lite sämre. Kom på att jag inte gödslade alls innan jag sådde. Ojdå.. Gjorde det idag..



Årets kruka vid dörren. Grymt snyggt!


Rosenbönorna och luktärtorna har fått komma på sin rätta plats idag, hoppas bara de inte blåser sönder..


Nu skall jag ut och peta ner björnbären jag fick hemifrån förra helgen. Verkar inte komma så mycket bär på gamla busken i år, men med alla skott som kommer nu blir det säkert massor nästa år istället.