tisdag 13 maj 2014

Gör storkok folk!

Råkade lite i förbifarten läsa om bönor på en blogg, så nu skall jag tipsa om en enkel, billig, bra sak att göra. När man kokar torkade ärtor och torkade bönor (finns ju många olika sorter av båda), koka inte bara den mängd ni behöver just då, eftersom de ju skall koka 1-2 timmar, utan gör storkok och frys sen in i portioner.



Samma sak då man kokar ris, koka större mängd och frys in. 
Smart att ha då man har bråttom eller inte orkar göra mat. Enkelt att ta ur frysen då man snabbt behöver. Både bönor och ärtor passar att sätta i sallader, grytor eller såser, till kött, kyckling eller bara äta så som de är. Det är ju också perfekt utfyllnad att blanda i om man har lite mat kvar från dagen innan!



Att blanda och värma upp ris med bönor och ärter och en burk kokosmjölk, salt, lite peppar, grönsaker och varför inte kyckling, som du gjort innan och också har i frysen, så får du en supergod, mättande måltid på 5 minuter!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inspirerande! Vi har bättrat på våra matvanor avsevärt det senaste året, mer omväxling, mer vege och godare mat, och jag är ständigt på jakt efter nya sätt att utveckla matlistan. Ditt sista tips lät väldigt bra! Ofta äter vi samma sak två dagar i rad och ibland fryser vi in, men det skulle vara bra att ha sånt man kunde "blanda ihop" när hungern är stor och tiden är knapp. Har aldrig tänkt tanken att frysa in ris ?!
/anna-karin

Johanna sa...

Va trevlit och bra! Visst känns det bra då man ändrar! Vi äter sällan kött numera, utan mer kyckling och fisk. Mindre pasta, ris och potatis än förr iställe mer grönsaker. Och e känns väldit bra på alla sätt. Ja söker å hela tiden sätt att gör saker enklare å snabbare, just då man har lite ork och tid.