fredag 30 maj 2014

Ledig dag, eller hur man nu ser det...


Så här ser växthuset ut just nu, snart, snart riktigt färdigt, lite detaljer kvar. Rännan är på plats så nu kan jag börja så, behöver bara lite mer jord.

Pimp my planteringssäckar, de är ju lite fula faktiskt, så jag satte svarta sopsäckar runt så blev det ju direkt väldigt mycket finare. Plantor hämtade vi idag.



Flyttat alla kryddor till växthuslådan...

..så jag skulle få färdigt trädgårdslandet och få flyttat den lilla lådan längst fram. Har också hämtat jord idag och fyllt lite i alla lådor. Några flera hundra liter...

Köpte en sån från blomtorget, titta vad fin den är mot grått, vitt och gult! Måste hämta en till och sätta i krukorna vid ytterdörren sen då penseerna gjort sitt där.


Extrajobbar lite ute på gården med S då jag pausar med mitt jobb.
"Hör du mig..?" 
"Joo..."
Såja, så var det avklarat. Det gick ju snabbt.




Äppelträden e så fina! Tänk att det inte alls blommade ifjol...

Imorgon blir det väl att ta tag i följande, förstora jordgubbslandet. Vi har redan grävt men jag skall söka rötter, tusen bitar av tistel, härligt. Men det växer ju fint här fast det fanns tistel här också då vi gjorde första jordgubbslandet.


tisdag 27 maj 2014

vroooom............ så snabbt far e nu

Torsda, jag kommer hem och trampar nästan på en spya. Hittar en till och en till (och några fler till) och flaskan med jojobaolja, nästan tom, några droppar kvar. En oljig hund och en inte oljig hund. Måste ringa veterinären eftersom jag inte visste om oljan var "farlig" (om man åt nästan 100 ml..), att använda den utvärtes e ju bra men invärtes, det visste jag inte. Det var det inte, allt bra senare.


Fredag, det jag sått inne har flyttat ut i växthuset. Men hälften av kålen dog efter nån dag, hmm..? Försådde också lite annat då jag en gång höll på.


Potatisen som jag satte för nån vecka sen i gamla växthuset och glömde bort..


Lördag, först funktionär i Vörå hela förmiddagen, sen ut till villan, hann dricka kaffe, läsa lite och vädra lite täcken, kuddar, mattor.. i värmen.


Kom hem och insåg vi inte hade ätit något, så vi gjorde som alla andra gör nu för tiden, körde lite smooties..

Måndag
Tottis fyllde 7 år

söndag 18 maj 2014

Först lite brödsnack

Fredagslimpan. Bakade ett nytt glutenfritt bröd som blev riktigt gott. Men! Jag har en avlång form som är 1.2 lit. den är för liten för brödet blir stort, så det kändes lite kladdigt i bottnen. Brödet var jättetungt (kompakt) men det var det inte då man skivade å åt..?! Insåg att jag borde ändra på nåt i degen, inte för att det inte var bra utan för att göra det lite bättre.
Söndagslimpan. Den blev ännu större! Men lika tung, fast mer luftig..?! Satte till linfrö och solros, lite mindre mjöl, vispade äggvitan som skall vara i. Gräddade, men då 35 min gått kändes den kladdig ännu, så ja tog den ur formen å satte den på direkt gallret 15 min till. Sen verkade den fortfarande kladdig då man skar men då man åt var den inte det..?! Jättekonstigt bröd.. Skall pröva mig fram lite till, sen kommer receptet, för den är god så god!



Glasen är insatta i luckorna, men inte uppsatta, vi måste ha gångjärn. Funkar inte med de vi har.

Alla bräder målade och uppsatta nu saknas bara list runt där luckorna kommer och runt fönstret i dörren. Glas i dörren isatt och haspen är på. Snart kan jag börja så. Just, så var det ju baksidan till lådan också, hmm, snart..

lördag 17 maj 2014

Små missar


En kall kväll blev det att måla listerna till fönstren.


En annan kall kväll när vi satte upp listerna insåg vi att om man är inne i växthuset ser man ju den fula omålade sidan på listen, suuuck.. Så det blev att sätta dem andra vägen och köra några varv med penseln.


Såja, nu blev det bättre.

Idag var jag duktig och sågade till brädorna till odlingslådan som kommer här vid huset. Sen borra, skruva och hålla med händer och fötter, det här var inte så lätt själv. Men hmm, jag hade ju mätt att den skulle täcka hela sidan.. Varför hade jag 3 brädor kvar då jag var färdig...?

Men suuuuck igen! 3 brädor.. Jaa.. Det är nu man borde sluta, eller kanske man aldrig skulle ha börjat bygga överhuvudtaget! Nu var jag ju tvungen att förlänga hela skiten (ja så tycker jag nu just). Fast å andra sidan så blir det ju avskilt där så kan jag ha alla fleråriga kryddor i den mindre delen och det ettåriga i den större, enklare att gräfta runt då också.. Nu saknas bara baksidan, men det kan väl inte vara så svårt....

tisdag 13 maj 2014

Gör storkok folk!

Råkade lite i förbifarten läsa om bönor på en blogg, så nu skall jag tipsa om en enkel, billig, bra sak att göra. När man kokar torkade ärtor och torkade bönor (finns ju många olika sorter av båda), koka inte bara den mängd ni behöver just då, eftersom de ju skall koka 1-2 timmar, utan gör storkok och frys sen in i portioner.



Samma sak då man kokar ris, koka större mängd och frys in. 
Smart att ha då man har bråttom eller inte orkar göra mat. Enkelt att ta ur frysen då man snabbt behöver. Både bönor och ärtor passar att sätta i sallader, grytor eller såser, till kött, kyckling eller bara äta så som de är. Det är ju också perfekt utfyllnad att blanda i om man har lite mat kvar från dagen innan!



Att blanda och värma upp ris med bönor och ärter och en burk kokosmjölk, salt, lite peppar, grönsaker och varför inte kyckling, som du gjort innan och också har i frysen, så får du en supergod, mättande måltid på 5 minuter!

Att bli mer grön


Så duktig har jag blivit med att bli grönare så nu är till och med myslin grön.

söndag 11 maj 2014

Snart...


Idag har jag målat hörnbräder och ...inte hörnbräder utan andra bräder. Typ. S har sågat till lister.


Och här skymtar dörren faktiskt, den blev gul. Nu skall det bara tas ut lite för gångjärnen så sitter den!





lördag 10 maj 2014

BönÄrtLinsSås

Sås att servera t.ex. med kyckling, ris, potatis eller äta bara som sådan. Går också att tillsätta maletkött för en typ av chili con carne. 

2-3 dl    torkade kikärter och vita bönor
Blötlägg dessa i 12 timmar, koka dem sen i 1- 1½ timme. Töm bort vattnet.
1 dl     gröna linser (blötlägg 1 timme innan kokning)


Bönor
Linser
Kikärtor
3 dl vatten
1 rödlök finhackad
2 klyftor vitlök finhackad
2 tomater hackade
½ paprika finhackad
squash (ca pekfingerlång bit)
1 buljongtärning (höns, ört, grönsaks..)
2 msk ketchup
ev. lite chilipeppar

Blanda allt i en kastrull och koka ca 20 min. Tillsätt vatten under tiden om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena.


Problemlösning



Problem: leksakshund i låda. Lösa problemet: hämta upp leksakshund, släppa på golvet. Problem: levande hund i låda. Lösning: ej ännu....

Har inte kommit mig för att så något i år, förrän idag, 5 olika kryddor. Kanske kan jag så lite i växthuset när det blir klart. Det är solrosor, rosenböna och luktärt jag skall ha ännu.


Det här hade jag ju tänkt så direkt i landet men de skall tydligen förkultiveras. Annars verkar de vara lätta att odla och enligt vad jag läst ger de bra skörd. Får pröva och se.



En mössa (åt mig själv) har jag sytt också, Elliott modellerar.


tisdag 6 maj 2014

Sigrid

Förra veckan var ju Siggans uppföljningsblodprov på sköldkörteln. Igår kom svaret. Det har sjunkit, så nu är det fortsatt samma mängd medicin livet ut. Och knölen i magen? Den hittade inte veterinären. Dock hade kissekatten mycket i tarmarna men ingen knöl som kändes. Nu kan vi sätta punkt för detta (även om det lite gnager..knöl..). Dessutom vaccinerades Siggan och Thelma (som också var med) samtidigt den dagen så nu slipper vi tänka på att få det gjort.

fredag 2 maj 2014

Hus mera hus




I tisdags kom taket på tillbaks, efter regnet men ändå...

Valborg, jag målar ribborna som skall hålla fönstren på plats, heter det ribbor? Nä.. Sak samma. Jag häller också ut en klick färg i gräsmattan, man kan inte tydligen dra en full 10 l burk på gräset, det glider så dåligt. 


Valborgsmässoaftonen, då andra åker och jobbar, jobbar väl jag då också, målar hela insidan grå. Skönt ändå att ha det gjort, trots afton..


Första maj kväll, vi gör en roadtrip och hittar ett fint hus, stort. Om man skulle ha ett sånt hus! Men lite långt borta.





Idag ser växthuset ut så här. Tak fast, plåtar fast, allt målat (nästan). Nu e det dörren som skall målas och luckorna fixas. Lådorna att ha i växthuset skall göras, sen går det ju att plantera! Utsidan tar vi sen då vi hinner.